רשימת הופעות קרובות
אודות היוצר/ת
כוראוגרפית ואמנית רב תחומית בתיפוף וריקוד מערב אפריקאי,
רחל בנגורה למדה בלט קלסי בצעירותה אצל מיה ארבטובה, ובהמשך בבית הידידות ביפו, המשיכה למחול מודרני- בסטודיו B בתל אביב ומועדון הסמטה ביפו העתיקה,
הפכה למתופפת ב- 1988, למדה תיפוף וריקוד אפריקאי בלונדון, בבית ספר אודזידו ובארגון "שנים עשר השבטים של ישראל".
בתקופה זו הופיעה בריקוד אפריקאי במופעים של מוסיקאים ממערב אפריקה כמו איוב אוגדה, אס אי רוג'י, דויד אולאדוני , רגי פארמר, ועוד.
ב-1998 שהתה ולמדה בגמביה שבמערב אפריקה במתחם להקת הבלט האפריקאי פאטאלה, שם הכירה את בן זוגה המאסטר האפריקאי. בשנת 2000 עברו השניים לארץ והתיישבו בפרדס חנה – כרכור כאן הקימו את להקת בנגורה.
ככוראוגרפית יצרה רחל עד היום כ-12 עבודות מחול שונות בנושא הבלט האפריקאי, יצירות שהועלו על במות כמו ענבל, סוזן דלל והיכלי תרבות ברחבי הארץ,
היצירות מבטאות את אהבתה לאפריקה וניזונות מהידע הרחב שלה ושל בן זוגה-סבולה בנגורה.
השניים מנהלים להקת רקדנים ומתופפים הפועלת בישראל מזה 20 שנה, מאמנים, יוצרים ומלמדים יחד במרחב הכפרי שלהם בכרכור.
רחל הצטרפה לעמותת הכוראוגרפים בשנת 2018.
על סבולה בנגורה
סבולה בנגורה נולד בעיר בוקה אשר בגינאה קונקרי במערב אפריקה.
בן לשבט הלנדומה. בשבט זה משמש תוף הדג'מבה ככלי ראשון ועיקרי.
החל לתופף בלהקת השבט שנקראה סורסורנה.
לאחר 7 שנים של אימונים בהנהגת סקו מתיאס הפך סבולה בנגורה לסולן הלהקה,
בהמשך הקים להקה קטנה וחדשנית בשם "אומו ני גבורי" עם להקה זו הופיע בכל רחבי גינאה קונקרי, גינאה ביסאו, מאלי, ניגריה, בורקינה פאסו וסנגל,
1998 עבר להתגורר בגמביה שם הפך לסולן ומורה ראשי, בלהקת בלט אפריקאי – פאטאלה, שכללה אמנים רבים משבטים שונים- לנדומה, סוסו, דג'ולה, אולוף, מנדינקה וג'אקאנקה.
לצד מנהיג הלהקה – מוסא קמרה , במשך 10 שנים כהן סבולה כמנהיג "פטלה" בפועל,
אימן ולימד אלפי אנשים הן מאפריקה והן מכל רחבי העולם, קבע סולמות ברורים למקצבים ידועים וחיבר קונצרטים לבלט האפריקאי של "פטלה".
ביום בו הגיעה רחל למתחם הלהקה כתלמידה, השניים מתאהבים ומחליטים לחיות יחד בישראל.
סבולה מגיע לישראל בספטמבר 2000 , יחד הם מקימים את להקת " בנגורה", מלמדים בבתי-ספר בכל רחבי הארץ, מעניקים חניכות קצב,
העבירו קורס מיוחד ללהקת "אסקסטה" האתיופית בהנהלת רות אשל, באוניברסיטת חיפה.
מידי שנה פותחים את לימודי אפריקה באוניברסיטת בן גוריון – על שם תמר גולן,
הופיעו מול הנשיא מר שמעון פרס בכנס 50 שנות קשרי אפריקה ישראל,
מייצגים את המחול והתיפוף האפריקאי בהיכלי תרבות ועל הבמות הטובות בארץ , 2017 – סבולה הפך להיות חבר בעמותת אקו"ם.
יצירות מחול של רחל בנגורה
כוראוגרפית, מנהלת הלהקה והבית , מתופפת , מעצבת תלבושות ריקוד ותכשיטים , כותבת מאמרים שירה ופרוזה, מורה לריקוד ותיפוף אפריקאי
יצירות המחול של רחל בנגורה , היכן הוצגו והרעיון המוביל אותן:
2034- פיבונאצ'י אפרו אימאג' – בכורה 6.7 באולם ירושלמי במרכז סוזן דלל.
יצירה בנושא רצף פיבונאצ'י הידוע כמושג מתמטי, אשר אומץ על ידי אדריכלים וציירים שהכריזו עליה כעל סוד היופי המושלם,
ביצירה אנו בתהליך הבנת המספרים הראשונים בסדרה במקצב במחול וברעיון , זהו חיבור אסכולות מקורי של מחול עם מתמטיקה, מוסיקה חיה ושירה – POETRY
יצירה ויזואלית עם אוירה מיסטית קדומה, ריקודים אפריקאים-מודרניים לקצב התופים החי, חליל, באלאפון (קסילופון אפריקאי)
2022 – תוף לאינסוף – בכורה באולם סוזן דלל, הועלה גם בענבל, מחול שלם, בית היוצר,
סיפור אישי של היוצרת שמגלה את התוף ועוזר לה לצאת מתוך בעיות, מאבקים, מלחמות פנימיות ותסכול. היא מגלה שהוא כלי של עוצמה שהנגינה עליו היא שלמות מתמטית ודיוק והופך לנושא החיים והמוליך גילוי, הארות וכוחות-על שעוברים דרכה כמו דרך צינור ושוטפים את היקום סביבה באיכויות בריאה ויופי. ובו זמנית מאפשר להתחבר לנצח ולהמשיך במעגל החיים.
ביצירה משובצים ומולחנים קטעים מתוך ספר הזוהר.
היצירה זכתה בפרס קרן היוצרים העצמאיים של משרד התרבות.
2017-2019 כישוף אפריקאי
יצירת מחול מקורית שחודרת לתוך עולם המיסטיקה האפריקאית המסקרנת בצורה עזת ביטוי, היצירה חושפת את נושא הדיבוק וגירוש השדים כפי שנעשה באפריקה עם תופים, יצירה אוטוסוגסטית על נושא גירוש פחדים, גירוש מחלות וכו'. ריקוד אפריקאי – מודרני ומוסיקה חיה שנעה בין מלודיות קסומות ושקטות לבין הלמות תופים במקצבים מלאי עוצמה של אפריקה המערבית.
היצירה הועלתה בבכורה במרכז סוזן דלל במסגרת פסטיבל מחולוהט 2017 ב- 25.7.17, כן הועלתה היצירה ב- 17.8.17 בתיאטרון מחול ענבל, בבית היוצר- נמל תל אביב 20.1.18, 16.7.18 תיאטרון מחול ענבל, 1.3.19 בבית היוצר.
ADAMAWA 2015 הומאג' אפריקאי לבראשית, הועלה בבכורה ב- 16.7.15 על במת סוזן דלל במסגרת תל אביב דאנס 2015, 21.1.16 ו- 9.6.16 במחסן 2 וב-19.7.17 בסוזן דלל.
היצירה מעבירה את סיפור בראשית בצורה שונה, קצבית ומפתיעה ביותר, ההשראה ליצירה נלקחה מסודות הקבלה שאדם וחווה היו מחוברים גב אל גב בגן עדן, עד שטעמו מהפרי האסור ורק אז גופיהם נפרדו, מוסיקה מיוחדת למופע משלבת את התופים עם מלודיות חליל, באלאפון ומיתר, ולצידן התופים במקצבים מלאי העוצמה של אפריקה המערבית, תלבושות מיוחדות מעוצבות ומהודרות, חוויה תרבותית הפועלת על כל החושים.
2013 תופים מדברים: הועלה במסגרת פסטיבל מחולוהט 2013 במרכז סוזן דלל בתל אביב 27.7.13 ו- 21.2.14 , בתיאטורן מחול ענבל ב-17.12.14
מופע ריקוד אפריקאי למקצבים מסורתיים בסגנון בנגורה, התפתחות של הכוריאוגרפיה המשולבת של מודרני ואפריקאי: אפרו-מודרן קונטמפוררי דאנס.
2010 מחול התופים – הועלה במסגרת פסטיבל מחולוהט 2010 במרכז סוזן דלל בתל אביב.
על הקשר הקסום בין מקצב התופים למקצב החיים ולתנועה בריקוד , כל יצירות המחול האלה משובצות ריקודים סוערים והלמות תופים עשירה וחכמה פרי הלחנתו של סבולה המסטר של החבורה.תלבושות רבות ומגוונות בעיצובם המשותף,
2012 אפריקה בצבעים – : הועלה במסגרת פסטיבל מחולוהט 2012 במרכז סוזן דלל בתל אביב
מופע רפרטואר של ריקודים אפריקאים למקצבים מסורתיים בסגנון בנגורה, כוריאוגרפיה משולבת של מודרני ואפריקאי- פעם ראשונה בארץ : אפרו-מודרן קונטמפוררי דאנס.
2011 אפריקה לתמר : להקת בנגורה זוכרת את תמר גולן ז'ל שגרירה ישראלית ראשונה באפריקה, עיתונאית וסופרת, ראש החוג לאפריקה ומייסדת "אפריקה סנטר" באוניברסיטת תל אביב,
תמר גולן ז'ל הייתה חברה קרובה ומעין מנטורית של בני הזוג בנגורה, ב- 4.4.2011 העלו לזכרה הומאג' במרכז סוזן דלל,
סילו- הדרך: הועלה במסגרת פסטיבל מחולוהט 2011 במרכז סוזן דלל בתל אביב2011
מופע המתרכז בגזענות גילית (גילנות) באפריקה יש כבוד רב למבוגרים ואמונה מעמיקה שאנשים מבוגרים הם בעלי יכולת רוחנית גבוהה, לכן נזהרים הצעירים לא לפגוע בשום פנים במבוגרים, הסיפור הוא על רקדנית שלא נזהרה ופגעה באישה מבוגרת וזו הפכה את פניה ללבנים (הלבינה פניה ברבים)
2009 ליברטה – הועלה במסגרת פסטיבל מחולוהט 2009 במרכז סוזן דלל בתל אביב.
רקדנית שהופכת לנחש בעקבות עימות קשה עם אישה מבוגרת, והדרך להסרת העונש….
2008 דיורה – הועלה במסגרת מחולוהט 2008 במרכז סוזן דלל בתל אביב. לקצב התופים מתגלה לעיני הצופים סיפור קסום ובו מעברים בחיי אישה , הכיסופים לפוריות והפיתרון האפריקאי: המרפאה השבטית מטפלת ונותנת לה את ברכתה, התינוק שחש את התופים מיום שנוצר זוכה גם לברכת המלאכים ושמירתם.2008 המוסיקה במופע נעה בין הלמות תופים עשירה ואנרגטית לבין קטעי מלודיה של האנסמבל הכולל את הנבל האפריקאי- הקורה.
2007 שירת התוף– הבכורה הועלתה במחולוהט 2007 במרכז סוזן דלל , בתיאטרון מחול ענבל, היכל התרבות פרדס חנה, הפקה צבעונית ועשירת צבע, צלילי הקורה (הנבל האפריקאי) ושירת הגריו המסורתית של המנדינגו בשילוב ריקודים סוערים ואנרגטיים להלמות תופים עשירה והקראת קטעי שירה שנכתבה במסעות לאפריקה.
-2006 תוף הקסם-הבכורה הועלתה במחולוהט 2006 במרכז סוזן דלל וכן בתיאטרון מחול ענבל, באלם שרת פתח תקווה, במרכז ז'ראר בכר בירושלים ועוד.
סיפורה של נערה הנלחמת על זכותה לתופף בעולם בו הגברים מתופפים והנשים רוקדות…היא נאבקה באנשים וחיות, מנצחת וזוכה לקבל את ברכתו של ראש השבט שנעתר לה ומפקיד בידיה את התוף הנכסף .
-2005 לרכוב על התוף– הוצג בתיאטרון מחול ענבל, במרכז סוזן דלל, במשכן האמנויות הרעננה, במרכז ז'ראר בכר בירושלים ועוד.
סיפורה של מתופפת נודדת הפוגשת להקת מתופפים ומתאהבת בסולן הלהקה.עם טקס חניכה לנערים.
2004.- סיפורי היער המקודש- הוצג בתיאטרון מחול ענבל, פסטיבל המחול כרמיאל
פריסה של הווי החיים בכפר האפריקאי עם דגש על המיסטיקה האפריקאית והטקסים במעבה היער.